Η ιστορίας της Βίλας Πραξιθέας
GR EN
Η ιστορίας της Βίλας Πραξιθέας
     Η Βίλα Πραξιθέα πήρε το όνομά της από την Πραξιθέα Πιπίνου-Ζερβού (η προγιαγιά μου που πέθανε το 1956), πρώτη κόρη του Γιάννη Πιπίνου (1857–1925) που ήταν ένας πλούσιος σπογγέμπορας, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Χάλκη. 
 
Praxithea Pipinou-Zervou
Πραξιθέα Πιπίνου-Ζερβού
 
   
     Ο Γιάννης Πιπίνος έφτιαξε την περιουσία του κάνοντας εξαγωγές φυσικά σφουγγάρια σε όλο τον κόσμο στα τέλη του 19ου αιώνα. Το αρχικό κτίριο πρέπει να ήταν διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα. Ήταν μάλλον ένα ψηλοτάβανο ισόγειο κτίριο με μονόρικτη στέγη, αντιδιαμετρικά κτισμένο με το παλιό κτίριο της Βίλας Χιόνας, από δίπλα. Τα δύο κτίρια λειτουργούσαν σαν μια βιοτεχνία επεξεργασίας των θαλασσινών σφουγγαριών, φτιάχνοντας τα μαλακά άσπρα σφουγγάρια που χρησιμοποιούσαν οι κυρίες της εποχής για να περιποιούνται τον εαυτό τους. Την εποχή που δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί τα πλαστικά σφουγγάρια.
 
     Μια πολύ γνωστή ιστορία της Χάλκης διεξήχθη στην Βίλα στις 14 Μαίου 1893. Μια ομάδα επικίνδυνων πειρατών υπό την αρχηγεία του τρομερού “Ψειρούκη” ήρθε στο νησί για να ληστέψει το χρυσάφι του Γιάννη Πιπίνου. Τον βρήκαν να κάθεται στην τραπεζαρία του ισογείου και του ζήτησαν να τους δώσει όλο το χρυσάφι του αλλιώς θα τον σκότωναν. Αυτός αποφάσισε να τους το δώσει και ίσως αυτή η απώλεια να ήταν και η αρχή του τέλους για την τεράστια επιχείρησή του. Αυτά τα λεφτά προορίζονταν για προκαταβολές στα καΐκια που θα σάλπαραν για τα παράλια της Βόρειας Αφρικής, απ' όπου ψάρευαν τον πολύτιμο θησαυρό από τα βάθη της θάλασσας. Αυτή η αληθινή ιστορία έχει γίνει Χαλκίτικο τραγούδι και εάν είστε τυχεροί μπορεί να το ακούσετε να τραγουδιέται σε ένα από τα πανηγύρια του νησιού.
 
     Όταν ο Γιάννης Πιπίνος αποφάσισε να παντρέψει την πρωτοκόρη του Πραξιθέα με τον Γεώργιο Ζερβό, έναν λαμπρό νεαρό γιατρό που σπούδασε στο Μόναχο της Βαυαρίας, γιό ενός Καλύμνιου σπογγέμπορα, μετέτρεψε το μισό κτίριο της βιοτεχνίας του στο αρχοντικό διώροφο σπίτι που μένετε τώρα για το νιόπαντρο ζευγάρι. Εκείνη την εποχή όταν τα κορίτσια παντρευόντουσαν έπρεπε να έχουν τουλάχιστον ένα σπίτι για προίκα. Αυτό έγινε το 1909 όπως μαρτυράει η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στον τοίχο αριστερά της εξωτερικής εισόδου. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η πλάκα είναι ύστερη. Η πρώτη επιγραφή ήταν ζωγραφισμένη στον τοίχο πάνω από την είσοδο της οικίας, η οποία βλέπει προς την θάλασσα και έγραφε « Σήμερον εμού, αύριον ετέρου και ουδέποτε τινός». Σοφά λόγια από έναν σοφό άνδρα. Φαίνεται ότι αυτή η επιγραφή ήταν ένα είδος μόδας εκείνη την εποχή. Την έχω ξαναδεί δύο φορές στην ζωή μου. Η μία από αυτές ήταν στο πατρικό σπίτι της μέλλουσας (τότε) συζύγου μου στο Καστρί Κυνουρίας, στην καρδιά της Πελοποννήσου. Απίστευτο!
 
     Το νεαρό ζευγάρι έμεινε στο σπίτι μετά τον γάμο, όπου η Πραξιθέα γέννησε τα περισσότερα από τα 5 παιδιά τους. Ήταν η εποχή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.Ο Γεώργιος Ζερβός που ήταν ο γιατρός του νησιού, όπως και δήμαρχος για κάποιο διάστημα, χρησιμοποιούσε το δεύτερο δωμάτιο στα αριστερά του ισογείου σαν χειρουργείο. Για λόγους υγιεινής το πάτωμα καλύφθηκε από τσιμέντο, το πάτωμα που σήμερα έχει πλακάκια κόττο. Αργότερα, όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, η οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει στην Κάλυμνο που είναι πολύ μεγαλύτερο νησί και δεν υπέφερε από την οικονομική δυσπραγία της Χάλκης.
Κατά την διάρκεια της Ιταλικής κατοχής, το σπίτι επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και λειτουργούσε σαν στρατώνας. Η γιαγιά μου Μαρία (πρωτοκόρη της Πραξιθέας) μας έλεγε ότι το υπόγειο κάτω από την τραπεζαρία το χρησιμοποιούσαν σαν κρατητήριο. Ελπίζω να μην υπέφερε κανένας εκεί πέρα.
 
     Όταν η γιαγιά Μαρία αρραβωνιάστηκε στην Κάλυμνο ήθελε να δείξει την προίκα της στον μέλλοντα σύζυγο που ήταν Καλύμνιος και δεν είχε πάει ποτέ στην Χάλκη. Έτσι λοιπόν του έστειλε την παρακάτω ασπρόμαυρη καρτ-ποστάλ που μπορείτε να δείτε σε μεγέθυνση κρεμασμένη στους τοίχους του σπιτιού.
 
postcard
 
     
     Έγραψε: «Να δεις και το σπίτι μας, διακρίνεται, η Χάλκη φαίνεται στα καλά της χρόνια» Νομίζω ότι υπερέβαλε λίγο αφού πολλά σπίτια φαίνονται ερείπια.
 
     Το 1995, όταν  το σπίτι έγινε ιδιοκτησία του αδελφού μου Ιάκωβου και εμένα, αποφασίσαμε να το μετατρέψουμε σε παραδοσιακό κατάλυμα. Καθώς είμαστε και οι δύο μηχανικοί, ο αδελφός μου Πολιτικός και εγώ Αρχιτέκτονας, θέλαμε να το μεταχειριστούμε με τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό και να κάνουμε τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρήσουμε τον αυθεντικό χαρακτήρα του κτιρίου. Η αποκατάσταση άρχισε το 1997 και τελείωσε το 1999. Η Βίλα είχε αρχικά μια εσωτερική ξύλινη σκάλα που ένωνε τους δύο ορόφους, εκεί που είναι τώρα τα μπάνια. Η νέα σκάλα μεταφέρθηκε εξωτερικά του κτιρίου προκειμένου να διαιρεθεί το σπίτι σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα.
 
     Τα ξύλινα κουφώματα και πατώματα αντικαταστάθηκαν, ενώ τα ξύλινα ταβάνια επιδιορθώθηκαν όπου ήταν δυνατόν.Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να σας αρέσει.
Αρχή μας είναι να σεβόμαστε εσάς, τους ενοίκους της Βίλας Πραξιθέα σαν μέρος της σύγχρονης ιστορίας της. Ελπίζουμε και εσείς σε ανταπόδοση να σεβαστείτε το κατάλυμα.
 
« Σήμερον εμού, αύριον ετέρου και ουδέποτε τινός».
 

Κοινωνικά Δίκτυα
Καιρός
Στοιχεία Επικοινωνίας
Facebook Villa Praxithea
YouTube Villa Praxithea
Villa Praxithea
Χάλκη 85110
Χάλκη Δωδεκάνησα Ελλάδα
Τηλέφωνο : +30 6972427272
Email : info@villapraxithea.com
EOT/ΜΗΤΕ : 1143Κ122Κ0482100
Εμφάνιση
Απόκρυψη

(c) 2019 Villa Praxithea